La creativitat

Les persones som creadores per naturalesa i tenim la necessitat de crear, ja sigui en la nostra vida quotidiana o realitzant activitat creatives, artístiques etc. La creativitat és la font d'on podem fer aflorar els nostres recursos i habilitats per aportar valor a la nostra vida. 

Per poder desplegar la nostra creativitat cal que les condicions del nostre entorn ens siguin favorables:
  • Un entorn on ens sentim segurs amb nosaltres mateixos i amb el que estem fent, lliures d'avaluacions o judicis.
  • Que puguem realitzar una activitat que ens agrada i amb la que ens ho passem bé, sense exigències.
  • Que tinguem el suport tan humà com material per poder fer, experimentar, aprendre, desenvolupar-nos segons el nostre ritme i necessitats.Avui en dia trobem pocs llocs o moments on puguem gaudir d'aquestes condicions. En general tant la vida d'un infant com d'una persona adulta està plena d'exigències, pendents d'assolir uns resultats immediats. Moltes vegades se'ns penalitza en cas de cometre errors o per no fer les coses tal i com volen els altres. Això ens pot portar a abandonar la capacitat d'investigar, de provar coses noves i diferents, d'intentar altres estratègies... Deixem de banda la nostra creativitat per seguir els models i els patrons que són acceptats pel nostre entorn, encara que això signifiqui renunciar a alguna part de nosaltres.  
Podem crear un espai i unes activitats on es donin les condicions que ens permeten desenvolupar la nostra creativitat i les nostres habilitats adormides que potser no han trobat el medi adequat per expressar-se. Un espai on es permet experimentar, jugar, crear, explorar... sense cap tipus de pressió, des d'on la imaginació es pot expandir i des d'on podem agafar més confiança per desplegar el nostre potencial creatiu.

Pilars fonamentals per a la creativiat:

Aprenentatge actiu
: es dóna el suport i l'acompanyament necessaris perquè cadascú sigui proactiu en el seu aprenentatge i en les seves descobertes, les persones segueixen el seu propi camí d'aprenentatge.

Cada persona és un individu únic
:
es potencia que cada persona pugui expressar els aspectes que la fan ser diferent de la resta. Es dóna espai a la manera de ser i fer pròpies, perquè la nostra diferència és el que enriqueix el grup i la societat.

Confiança: a través de l'experimentació personal i sense avaluar els resultats, la por a fracassar desapareix. D'aquesta manera es pot desenvolupar la confiança en un mateix, ja que la pròpia evolució permet comprovar que som capaços d'anar més enllà del que inicialment ens pensem. 

Motivació: poder fer allò que t'apassiona o allò que sempre t'ha interessat provar... permet connectar amb les teves emocions, amb allò que en el fons desitges fer. Et permet connectar amb les teves necessitats de creació i expressió, així com retrobar-te amb tu mateix.